Opgesteld door Jan Willem de Wit op zaterdag 19 september 2020 om 12.00 uur. 

  

Tot en met maandag uitbundige zonneschijn en droog.

Aanvang astronomische herfst tapt direct uit ander vaatje!

 

Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt aan de grond voor een zuidoostelijke stroming, waarmee zeer warme continentale lucht wordt aangevoerd. Op hoogte staat een zeer sterk meanderende zonale stroming met een voorkeur voor ruggen van hoge druk en hogedrukgebieden in onze contreien, deze worden af en toe afgewisseld door een zwakke trog.

Waarschijnlijk schakelen  we vanaf 22 september weer over naar een zonale stroming en neemt de kans op neerslag flink toe.


4 Warmterecords  in 1 dag!

 1. Warmste 15 september ooit (dagrecord). 
 2. Sinds het begin van de metingen/waarnemingen bij het K.N.M.I. te De Bilt in 1901 is er nog nooit zo laat in het jaar een tropische dag (30°C en warmer) geregistreerd. 
 3.  Warmste Prinsjesdag sinds begin van de waarnemingen (K.N.M.I.) in 1901.
 4. Tot nu toe zijn er dit jaar 7 dagen met 35 graden Celsius of meer ergens in Nederland geweest. Een record! 
 • 31 juli:             36,7 graden Celsius in Westdorpe (Zeeland)
 • 7 augustus:     35,3 graden Celsius in Arcen (Limburg)
 • 8 augustus:     37,0 graden Celsius in Arcen (Limburg)
 • 9 augustus:     35,3 graden Celsius in Gilze-Rijen (Noord-Brabant)
 • 10 augustus:   35,2 graden Celsius in Arcen (Limburg)
 • 11 augustus:   36,2 graden Celsius in Arcen (Limburg)
 • 15 september: 35,1 graden Celsius in Gilze Rijen (Noord-Brabant)

Vanmiddag is het stralend zonnig. Later is ten zuiden van Gouda enige sluierbewolking zichtbaar. De oostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De temperatuur stijgt naar ongeveer 22 graden Celsius in de Goudse regio.

Vanavond schijnt de zon onafgebroken tot zonsondergang (Gouda: 19:45 uur). De avond en nacht naar zondag verloopt helder. De temperatuur daalt naar een minimum van 9 graden Celsius bij een zwakke oostenwind, windkracht 2 Beaufort.

Morgen schijnt in de ochtend de zon opnieuw uitbundig. Later is er ook wat sluierbewolking zichtbaar boven het Groene Hartgebied, maar de zon schijnt daar vrijwel ongehinderd doorheen. Na een frisse start van de dag stijgt de temperatuur weer snel en aan het eind van de ochtend is het ongeveer 17  graden Celsius. De wind is oostelijk en zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Zondagmiddag is het stralend zonnig nazomerweer. De sluierwolken verdwijnen geleidelijk weer en daarna is de lucht is strakblauw. De naar noordoost krimpende wind neemt toe naar matig, windkracht 4 Beaufort. Het wordt opnieuw een warme dag met 22 à 23 graden Celsius.

Zondagavond gaat de zon weer fraai onder en daarna volgt een heldere avond. In de nacht naar maandag is kans op mistbanken. De noordoostenwind neemt af naar zwak, windkracht 2 Beaufort en er volgt weer een frisse nacht. De temperatuur daalt naar een minimumwaarde van circa 8 graden Celsius in de Goudse regio.

Maandag verandert er helemaal niets aan het weerbeeld. De zon schijnt uitbundig. Het blijft droog en er waait een zwakke noordoostenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort. De temperatuur stijgt naar maximaal 23 graden Celsius in de Goudse regio.

Na opnieuw een frisse nacht met grote kans op mistbanken en minima van circa 8 graden Celsius is er dinsdag eerst laaghangende bewolking. De bewolking verdwijnt in de loop van de ochtend en dan volgt weer een stralend zonnige dag. In de middag is periodiek sluierbewolking zichtbaar boven het Groene Hart. Het blijft droog. De temperatuur gaat opnieuw flink de hoogte in en stijgt naar maximaal 24 graden in de omgeving van Gouda. De oostelijke wind is zwak, windkracht 2 Beaufort

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking toe en geleidelijk neemt ook de kans op buien toe. Woensdag ziet het weerbeeld dan ook anders uit. De zon schijnt regelmatig, maar er zijn ook veel stapelwolken, waarvan diverse exemplaren uitgroeien tot het buienstadium. Bij buien is tevens kans op onweer. De wind waait uit het zuid-zuidwesten en is matig, windkracht 3 Beaufort. De temperatuur is met maximaal 20 graden Celsius ook iets lager dan de voorgaande dagen, maar ligt nog steeds enkele graden boven het langjarig-gemiddelde vooe eind september.

Richting en tijdens het laatste weekend van september blijft het wisselvallig herfstweer met vrijwel dagelijks kans op buien. De zon schijnt ook geregeld, maar het wordt wel gevoelig frisser. Donderdag liggen de maxima nog tussen 18 graden Celsius, vrijdag wordt  het al niet warmer dan 14 graden Celsius. In het volgende weekend stokt de temperatuur bij hooguit 13 graden Celsius.


Aantal warme, zomerse, tropische en hete dagen te Gouda.


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

Van 11 tot en met 20 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 18,6 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 12,2 graden Celsius.

Normaal valt er 30,4 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 50,8 uur

 

Van 21 tot en met 30 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 17,4 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 10,8 graden Celsius.

Normaal valt er 28,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 45,4 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Bewolkingspercentage: 

 

9 daagse verwachting:

Bewolking
Komende negen dagen
Legenda bewolking

 

15 daagse verwachting:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: