Opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 12 augustus 2020 om 11.00 uur. 

  

Hittegolf blijft tot en met aanstaande zondag voortduren!

Deze week wordt warmste week ooit met 5 tropennachten!

Nieuw  record in de maak: 8 tropische dagen op rij!

 

Tussen een sturend hogedrukgebied boven Scandinavië en een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk staat boven onze regio een oostelijke stroming. Op hoogte zien we een hoogterug zich uitstrekken van Algerije naar Scandinavië, waarbij de Zuid-Noord georiënteerde rug-as zich boven Nederland bevindt. Verder bevindt een hoogtetrog zich ten westen van Groot-Brittannië en een afgesnoerd hoogtelaag boven Portugal. Donderdag zien we dat dit afgesnoerde hoogtelaag zich traag in noordelijke richting verplaatst en uiteindelijk donderdag  aan de grond een lagedrukgebied boven het zuiden van Engeland laat ontstaan, waardoor de aanvoer donderdag boven onze omgeving zuidelijk wordt. Deze zuidelijke aanvoer zorgt ervoor dat zeer vochtige en zeer warme lucht richting ons land wordt getransporteerd. CAPE waarden van meer dan 2000 J/kg kunnen zwaar(der) onweer betekenen. Vanaf vrijdag zien we dat de aanvoer zuidwesteljjk wordt en dit is de overgang naar een onbestendiger en minder warm weertype, waarbij tot en met volgende week woensdag de maxima nog zomerse waarden bereiken. 


Hitte blijft aanhouden tot en met donderdag! 

Het was gisteren (dinsdag 11 augustus) opnieuw heet in de Goudse regio. De maximumtemperatuur kwam vandaag in de Goudse wijken "Plaswijck" en "Noord " opnieuw boven 35 graden Celsius uit. In "Plaswijck" werd door de Goudse waarnemer Ad Kruyne 35,4°C gemeten. In "Noord" was het slechts 0,1°C minder heet, waarnemer Jan Willem de Wit registreerde een maximumtemperatuur van 35,3°C. De overige Goudse weertstations registreerden over het algemeen een temperatuur rond 34 graden Celsius. 

Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php  


Mammatus boven de Goudse regio dinsdagavond tussen 20.45 uur en 21.30 uur.

Ze zien er eigenaardig uit, mammatuswolken. Mooi, maar vaak ook dreigend. Dat laatste is op zich niet gek want mammatuswolken zitten vaak vast aan zware buienwolken die vaak hagel en onweer brengen.  Zeker als het licht onder een bepaalde hoek valt wordt de bolvormige structuur heel duidelijk zichtbaar. Bijna buitenaards kan het worden als het licht van de ondergaande zon de wolken aan de onderkant verlicht. 

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda


Vandaag is de lucht aanvankelijk strakblauw boven het Groene Hartgebied. In de loop van de ochtend worden er stapelwolken gevormd in de koudere bovenlucht, sommige exemplaren kunnen het buienstadium bereiken. Bij deze buien zijn onweer, hagel en windstoten niet uitgesloten! De wind waait zwak tot matig (windkracht 2 à 3 Beaufort) uit het zuidoosten. Het is opnieuw heet met tropische maxima van 33 à 34 graden Celsius in de Goudse regio.

Donderdag schijnt de zon minder fel, door dikker wordende sluierbewolking krijgt de zon een matte, waterige uitstraling. Vanuit een zuidelijke richting stijgt de kans op een regenbui of onweersbui in de loop van de ochtend, maar waarschijnlijk houden alle plaatsen in het Groene Hartgebied het nog droog tot het middaguur. In de middag komt het hoogstwaarschijnlijk wel tot enkele regen- en onweersbuien in onze regio. Het kunnen mogelijk zware onweersbuien zijn, met hagel en zware windstoten. Wind is er niet of nauwelijks in de ochtend en in combinatie met een zeer hoge luchtvochtigheid gaat de hitte zeer drukkend aanvoelen. In de middag steekt er een zwakke zuidoostenwind (windkracht 2 Beaufort) op. De temperatuur stijgt overdag voor de buien uit naar een maximum van 32 à 33 graden Celsius in de Goudse regio.

Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid verder toe en wordt het ook geleidelijk minder heet. De zon schijnt regelmatig, maar er passeren ook meerdere buien onze regio en daarbij is onweer niet uitgesloten. De hittegolf blijft in ieder geval voortduren met vrijdag en ook in het weekend maxima van om en nabij 26 graden Celsius. De hittegolf is pas voorbij als de maximumtemperatuur onder 25 graden Celsius blijft steken.


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

Van 11 tot en met 20 augustus:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 22,3 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 14,2 graden Celsius.

Normaal valt er 28,4 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 62,4 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Bewolkingspercentage: 

 

9 daagse verwachting:

Bewolking
Komende negen dagen
Legenda bewolking

 

15 daagse verwachting:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: