Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 16 mei 2021 om 20.30 uur. 

 

Felle buien met hagel, onweer en veel neerslag in korte tijd!

 

Een lagedrukgebied nabij de Britse eilanden heeft een ingedraaide occlusie die via de Noordzee richting Centraal-Europa loopt. Deze ligt in een brede vore die zich vanuit het lagedrukgebied uitstrekt naar Denemarken. Het lagedrukgebied trekt langzaam (opvullend) in oostelijke richting en passeert Nederland maandagochtend en deels maandagmiddag, inclusief ingedraaide occlusie aan de westflank. De hoogtetrog passeert samen met het lagedrukgebied op maandagochtend. De stroming wordt dan westelijk. Dinsdag passeert een trog.


Vanavond is het wisselend bewolkt met een lokale bui. De atmosfeer is tijdelijk rustiger, maar later in de avond en vannacht neemt vanuit het zuidwesten de buiigheid opnieuw toe. De minimumtemperatuur ligt in de Goudse regio rond 8 graden Celsius. Zwakke zuid-zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Maandagochtend trekken een aantal buien over het Groene Hart. Hierbij kunnen stevige exemplaren zitten met kans op onweer en hagel. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3  Beaufort en waait uit het zuidelijke richtingen. Aan het einde van de ochtend ruimt de wind naar het westen en wordt het in het Groene Hartgebied droger ,tevens komt er meer ruimte voor de zon. 

Maandagmiddag ruimt de wind verder naar het noordwesten en blijft het droog. In onze regio van het land verloopt de tweede helft van de middag vrij zonnig. De maximumtemperatuur ligt in de Goudse regio rond 14 graden Celsius. Hiermee is het koud voor de tijd van het jaar. Normaal voor halverwege mei is een maximumtemperatuur van  17 graden Celsius in het Groene Hart. De noordwester is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het overwegend droog. Later in de nacht naar dinsdag komen er vanuit een zuidelijke richting weer buien opzetten. De temperatuur daalt naar circa 7 graden Celsius. De noordwestenwind zwakt af naar zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. 

Dinsdag tot en met vrijdag houdt het wisselvallige weertype aan. Vooral dinsdag en woensdag zijn er nog steeds felle buien met kans op onweer en soms veel regenwater in korte tijd. Later in de week zijn de buien minder fel en schijnt de zon vaker. De temperatuur stijgt dinsdag naar maximaal 14 graden Celsius, later in de week wordt het weer iets warmer en kan het 16 graden Celsius worden in de Goudse regio.

Zaterdag tijdelijk iets koeler en buien. Tijdens de Pinksterdagen wordt het iets warmer met maxima van circa 18 graden Celsius. Er is dan geregeld zon, maar er vallen ook een aantal buien. De wind is hoogstwaarschijnlijk zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en waait uit westelijke richtingen.


Op Hemelvaartsdag 2021 trok rond 18.00 uur een indrukwekkende Shelfcloud vs Wallcloud over de Goudse regio. Foto: J. W. de Wit, Gouda.


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid