Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 18 april 2021 om 20.00 uur. 

 

Hogedrukweer houdt stand! Aanhoudend droog!

Vanaf woensdag hoogstwaarschijnlijk kouder!

 

Een hogedrukgebied boven Scandinavië verplaatst zich de komende 2 dagen langzaam in oostelijke richting. Een bijbehorende rug van hoge druk strekt zich uit tot over de Britse Eilanden en blijft stationair. De stroming boven Centraal-Europa is cyclonaal beinvloed. Een klein hoogtelaag is ingebed in een hoogtetrog en ligt zondagavond 20.00 uur (Nederlandse tijd) boven het zuidoosten van Duitsland. Het trekt in cyclonale zin west- en zuidwaarts, waarbij een hoogtetrog maandag over Nederland trekt. Een ingedraaide occlusie dat daar vooruit aanwezig is trekt in betekenis afnemend in de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg over Nederland. Na passage van de hoogtetrog wordt iets drogere lucht naar onze regio aangevoerd. Dinsdagnacht wordt een zuidoost-noordwest georiënteerde (oude) occlusie stationair boven het noordoosten van Nederland.


Vanavond is er nauwelijks bewolking en blijft de zon tot zonsondergang (20.44 uur) schijnen. De temperatuur daalt van circa 11 graden Celsius rond zonsondergang naar  9 graden Celsius rond middernacht. Er waait een zwakke wind uit noordwestelijke richting, windkracht 1 à 2 Beaufort.

In de nacht naar maandag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De nacht verloopt beduidend minder koud dan voorgaande nachten met minima rond 6 graden Celsius. Bij een langdurige brede opklaring kan de temperatuur in de polders rondom Gouda dalen tot een minimumtemperatuur van 3 graden Celsius. Er waait een zwakke wind uit richtingen tussen noordwest en noord, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Zowel maandag als dinsdag wordt het met 15, lokaal 16 graden Celsius nog een fractie warmer dan in het afgelopen weekend. Dit zijn overigens vrij normale temperaturen voor de tweede decade van April. Het weerbeeld laat een mix van zon en stapelwolken zien en het blijft droog. De wind waait uit richtingen tussen noord en oost en is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vanaf woensdag wordt het opnieuw kouder met maxima van slechts 10 graden Celsius in onze regio. Maar er is ook een kleine kans dat het vrijdag en in het daaropvolgende weekend  circa 20 graden Celsius wordt. De kans op regen blijft (zeer) klein. De wind blijft een voorkeur houden voor noordelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig in de Goudse regio, windkracht 1 tot 3 Beaufort.


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid